Инструменти за подобряване на личността: Моделите на Грейвс


stairway to heavenИма няколко пъти в живота ми, в които съм чул нещо толкова силно, че инстинктивно съм знаел, че ще бъде Game Changer. Когато ползвам тази фраза искам да кажа “Това ще промени всичко за мен.”

Когато чух за пръв път за модела на Грейвс, аз имах един от тези моменти.

Тези модели са едни мощни инструменти, които даден човек може да има в арсенала си и могат да покажат как глобално разбиране на този модел може да спасят животи, както и да увеличат качеството на тези животи.

Първо нека се обясни как пасва с останалата част на типологията.

Има два типа модели: хоризонтални и вертикални.

Axis XY

Хоризонталните модели предполагат, че хората са грубо на едно и също ниво на развитие и изучава как ние сме едни и същи и/или различни.

Вертикалните модели наблюдават как хората са на различни нива на развитие и изучава прогреса, който правим като индивиди или като общества.

Myers-Briggs е хоризонтален модел. Той сравнява как хората мислят, взимат решения и се държат, но не взема перспективите им за реалност. Ако ти си 15 годишен ISTP или 45 годишен ISTP, профила ще бъде същия.

Enneagram е хибрид от двете. 15 годишен Enneagram 1 ще бъде същия профил като 45 годишен Enneagram 1, но тяхното ниво на развитие в зависимост от типа може да варира много. Enneagram е основно осъзнание и трансцендиране на фиксирането на твоя тип и годините ще са от помощ, но не винаги.

Модела на Грейвс, обаче е напълно вертикален. Основния интерес е в твоя мироглед и колко е разширено твоята осъзнание за живота като цяло.

Повечето хора променят много малко от 15 до 45 години, като техните преживявания им позволяват да вземат повече “територия”. Така че профила на един 15 годишен ISTP може да е същия с този на 45 годишен, докато при модела на Грейвс ще бъде съвсем различен.

Изключителното нещо за модела на Грейвс е, че има значени както за индивидуалности, така и за общества, като цяло.

Индивидуалните хора отразяват обществата и обществата отразяват индивидуалните. Може да се гледа като “микро” и “макро” на това как хората се държат.

След като индивидуалните хора са повече пъргави от цялото общество (например: разликата между влекач и шлеп), индивидуалните хора имат капацитета да изпреварят културата или обществото, с което живеят. Те после стават пример за това накъде обществото се е запътило.

За да се каже по прост начин, ако може да се начертае пътя на хората, когато са на най-високите нива, които могат да бъдат, може да се предскаже къде хората са се запътили, като цяло.

Това е доста сериозно предположение. По всяко време може да знаеш накъде отиват нещата, способността да планираш и да водиш пътешествието експоненциално нараства.

Другата добра страна на модела на Грейвс е диагностичните способности.

Нека си представим, че имаме две генерации от хора – баща и син – които не могат да се видят очи в очи. Всеки казва, че те са точни копия на всеки един от тях и мислят идентично.

couple-arguing-zhivkoblog

Всъщност, видяно през модела на Грейвс, ако те са на два различни модела на развитие, когато единия иска да каже нещо, другия няма да може да го види/чуе. Просто не е в неговия видим спектър. Ако единия разкрива територия, за която другия дори не знае, че съществува, тяхната способност да се виждат очи в очи става невъзможна: за единия територията е очевидна, докато за другия не е приемлива.

Не значи, че те не се съгласяват един с друг, просто те нямат един и същ разговор и те не го знаят.

Сега, ние не знаем какво ние не знаем и когато някой се опитва да покаже нещо, което е над нашето текущо ниво на разбиране, това е рядката птичката, която спокойно и замислено ще помили “Предполагам, че трябва да направя малко повече развитие, за да видя тяхната перспектива”. Повечето хора когато не могат да видят какво се опитваш да покажеш ще кажа “Ти си идиот” (ако не е на глас, поне на вътрешно на себе си) защото в същия късмет можеш да говориш за розови слонове носещи шапки с пера.

Когато вземем същата аналогия и я приложиш на цели общества и култури, може да видиш защо ние като хора сме толкова убедени в нашата правота и понякога на всяка цена да унищожим всеки друг.

Ти ГРЕШИШ (защото не мога да видя това, което ти виждаш) и аз съм ПРАВ (защото какво аз виждам трябва да е очевидно за теб, както и за мен).

За да се преобразува всичко това до модела на Грейвс:

  1. Дава ни карта накъде сме се запътили, като индивидуални хора и като цяло общество
  2. Помага ни да разберем защо хората се карат, дори когато са еднакви по всякакъв начин

Модела на Грейвс, още наричан Спирална динамика

Спиралната динамика е наредена йерархично от 1 до 8.(Има повече от 8 , но ние като видове не сме достигнали) Започва от долу на горе.

Кратко описание на всяко ниво, включително тяхното микро (индивидуално) и макро (обществено) проявление:

  1. Бежово – Оцеляване. Всичко е за индивида и неговото оцеляване. Пример – от раждането до 4 годишна възраст, бездомници и които имат малко чувствителност към другите хора, дивите деца.
  2. Лилаво – Племето. Фокусът е сега на “племето” вместо само на индивида. На “микро” ниво, това е когато малкото дете започва да вижда себе си като част от семейство/група. На “макро” ниво, това е когато племето започва да се сформира. Идентичността започва да става част от племето и е жизнено важно да не те изритат. Оцеляването се базира на него. Духовното развитие може да бъде наблюдавано (как боговете ни влияят като хора, магическо мислене).
  3. Червено – Военачалник. Когато един или двама души изпъкват от останалите от 2ро ниво племе, те започват получават повече внимание и са коронясани за лидери. Те после може да преминат към 3то ниво, което отива към по-центриран фокус. На “микро” ниво, това е когато тинейджър влиза в бунтарските години. Докато може да изглежда като кавалерист или агресивен период в живота, това е когато индивидите научават как да се изправят за себе си и техните нужди.
  4. Синьо – Цивилизация. Когато 3то ниво започнат да се срещат един с друг и започнат да разбират, че има други които не са толкова лесно доминиращи, те започват да създават граници, за да покажат владението си. Закон и управление са създадени и военоначалниците става повече цивилизовани. На “микро” ниво, това е когато ние се научим да се идентифицираме с институция или парадигма “по-голяма от нас”. Ние ставаме по-малко “аз-центриран” и се връщаме към “ние-центрирани”. На “макро” ниво, цивилизациите създават армии и по-добри начини за прилагане на закон.
  5. Оранжево – Постижение. Тук лидерите виждат ресурсите като безгранични, нещо което те могат да манипулират и управляват. На “макро” ниво, това е раждането на капитализма. На “мирко” ниво, индивида се връща към “аз- центриран” фокус. Те откриват, че няма причина да се ограничат. Много хора се страхуват от това ниво, защото ще ги направи “жадни за пари” или неетични. Науката и технологията става много важна.
  6. Зелено – Екология. Като 3то ниво се срещне с други подобни се формира 4то, когато 5то формира групи, те често стигат до 6то. Това са индивиди, които са срещнали техните целу. Имат по-екологични перспективи и започват да мислят “ние-центрирано” мислене: общество и как те могат да помогнат на света. Те са повече загрижени за въздействието на холистичен начин. Те се научават да дадат назад. Идеята на толерантност е представена. Индивидите на това ниво намират за предизвикателство намирането на тяхната мисия, защото те са заети слушайки перспективите на всеки.
  7. Жълто – Мисловен лидер. Тези, които изпъкват от ниво 6 са 7. Човек, който е достигнал до извода, че не всеки глас се нуждае от същата чест. Те са в състояние да общуват с хора на различни нива, за да постигнат това което искат бързо и по продуктивен начин. Пак е “аз-центрирано”, но територията “аз” се е увеличила да обхване по-голяма глобална картинка.

Това е спекулация за 8мо ниво как трябва да изглежда и някои индивиди твърдят, че са на 8мо ниво.

Последици от Спиралните Динамики

Концептуално има безгранични нива, но като видове ние сме достигнали до 7. Има няколко човека тук или те са достигнали до 7 така че ние знаем какво може би ще изглежда.

До този момент в човешката история, средното ниво на човешкия вид е 4.

В високо развитите страни има няколко високо развити груби, които са 6 и те са склонни да бъдат лидери в повечето индустрии. Те също са малцинството, въпреки че техните цифри растат с голяма скорост в САЩ, Европа, Австралия и т.н. Дори в тези страни, 6 не е нормата. Те просто стават нов стандарт.

За да се даде повече контекст, в САЩ изглеждат, че 4/5 са 80% от населението. Ниво 6 става 10% (и расте бързо) и всеки останал е или 3то или по-ниско. Ниво 3 са обикновено тинейджъри и ако те са по-възрастни от тях те честа са членове на банди или този приятел, който работи като обществен работник, който изглежда като задник.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.